.

.

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα
*Η ισχύς εν τη ενώσει*
- 3/26/2014

Δανία, η πιο πράσινη χώρα του πλανήτη


Η Σκανδιναβία είναι πιο οικολογική περιοχή του πλανήτη και η Κοπεγχάγη η πιο πράσινη πόλη στην Ευρώπη. Ακολουθούν η Στοκχόλμη, το Οσλο, η Βιέννη και το Αμστερνταμ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας περιβαλλοντικής βιωσιμότητας 30 μεγάλων πόλεων σε 30 ευρωπαϊκές χώρες, η οποία παρουσιάστηκε  από τη Siemens κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη.

Oι πόλεις αυτές συναγωνίστηκαν σε οκτώ ποιοτικά και ποσοτικά συνολικά κριτήρια: τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, την ενέργεια, τα κτίρια, τις μεταφορές, το νερό, την ποιότητα αέρα, τα απορρίμματα της χρήσεις γης και την περιβαλλοντική  διακυβέρνηση.

«Η ανάλυσή μας δείχνει ότι οι ευρωπαϊκές πόλεις κατέχουν ηγετική θέση στην περιβαλλοντική απόδοση. Συγκεκριμένα, σχεδόν όλες οι 30 πόλεις -που παρέχουν στέγη σε ένα σύνολο σχεδόν 75 εκατομμυρίων κατοίκων- έχουν κατά μέσο όρο χαμηλότερες εκπομπές CO2 κατά κεφαλή από τις χώρες της Ε.Ε.», δήλωσε ο James Watson, αρχισυντάκτης στο «Economist Intelligence Unit» και συντάκτης της έρευνας.

Η καλύτερη πόλη σε αυτή την κατηγορία, το Οσλο, εκπέμπει μόλις 2,5 τόνους CO2 κατά κεφαλή και ανά έτος, πολύ λιγότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. που αγγίζει τους 8,5 τόνους. Σχεδόν όλες οι πόλεις έχουν ήδη αναπτύξει και εν μέρει εφαρμόσει μια περιβαλλοντική στρατηγική. «Ομως, όλες οι πόλεις αντιμετωπίζουν δεινές προκλήσεις. Για παράδειγμα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προς το παρόν αναλογούν σε μόλις περίπου 7% της ενεργειακής προμήθειας αυτών των πόλεων, το οποίο είναι σημαντικά κάτω από τον στόχο του 20%  που έχει θέσει η Ε.Ε. για το 2020», αναφέρει ο Watson. Επιπλέον, ο μέσος όρος μεριδίου απορριμμάτων που ανακυκλώνονται είναι λιγότερο από 20%, ενώ ένα στα τέσσερα λίτρα νερού σπαταλάται  μέσω διαρροών.

Σε γενικές γραμμές οι σκανδιναβικές πόλεις έχουν υψηλές βαθμολογίες. Η ευαισθητοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος σε αυτές τις πόλεις καλλιεργείται εδώ και χρόνια, κάτι το οποίο αντικατοπτρίζεται και στους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους των πόλεων αυτών.

Η Κοπεγχάγη, για παράδειγμα, στοχεύει να απαλλαγεί από τον άνθρακα μέχρι το 2025. Στις σκανδιναβικές χώρες, το εισόδημα ΑΕΠ κατά κεφαλή είναι άνω του μέσου όρου, και αυτές οι αναπτυγμένες χώρες έχουν επενδύσει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Αντίθετα, οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης σε γενικές γραμμές βαθμολογούνται χαμηλότερα. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο σχετικά χαμηλό Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν και τα ιστορικά βάρη, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης προσοχής για την προστασία του περιβάλλοντος τις προηγούμενες δεκαετίες.

Πιο συγκεκριμένα, αυτό φαίνεται άλλωστε από την υψηλή κατανάλωση ενέργειας στα κτίρια και τις ξεπερασμένες υποδομές. Ωστόσο, στον τομέα των μαζικών μέσων μεταφοράς οι πόλεις της Ανατολικής Ευρώπης συχνά βαθμολογούνται πάνω από τον μέσο όρο: το Κίεβο, που βαθμολογείται 30ο στον δείκτη, υπολογίζεται ότι έχει το υψηλότερο ποσοστό ανθρώπων που χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.

.

.

.

Ακούστε τις τελευταίες Μουσικές Επιλογές μας πατώντας στην εικόνα, και βρείτε άρθρα Τέχνης

.

.

Find us on Facebook

Mας Ακολουθούν - Followers - Γίνετε και ΕΣΕΙΣ Μέλος μας!

Αρχειοθήκη ιστολογίου