.

.

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα
*Η ισχύς εν τη ενώσει*
- 3/24/2014

Μετατοπίζεται από το κέντρο ο Βόρειος πόλος σύμφωνα με έρευνα


Η κλίση προς τη Γροιλανδία αυξάνεται λίγα εκατοστά κάθε χρόνο
Στο λιώσιμο των πάγων οφείλεται το ταξίδι του Βόρειου Πόλου προς τη Γροιλανδία, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Geophysical Research Letters.

Η κατανομή της μάζας στον πλανήτη καθορίζει τη θέση των πόλων στη Γη. Επειδή η Γη έχει ελαφρώς αυγοειδές σχήμα, ο Βόρειος Πόλος απομακρυνόταν ελάχιστα από το κέντρο, κλίνοντας μέχρι σήμερα νότια, κάτι που αποδίδεται στις μετακινήσεις μάζας που προκάλεσε το λιώσιμο των πάγων μετά την Εποχή των Παγετώνων.Ωστόσο, το 2005 ο Βόρειος Πόλος άρχισε ξαφνικά να κλίνει ανατολικά προς τη Γροιλανδία, με την κλίση να αυξάνεται λίγα εκατοστά κάθε χρόνο.

Πίσω από αυτή την αλλαγή πορείας βρίσκεται σύμφωνα με την έρευνα το ταχύτατο λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία. Μάλιστα οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η απώλεια πάγου και η συνακόλουθη αύξηση της στάθμης των θαλασσών ευθύνεται σε ποσοστό άνω του 90% για την μετατόπιση του πόλου.

Το λιώσιμο των πάγων μετακινεί τις μάζες προσθέτοντας νερό στον ωκεανό και ελαφρύνοντας το φορτίο των εκτάσεων που καλύπτονται από παγετώνες.

Αν και το λιώσιμο των πάγων σε παγκόσμια κλίμακα παίζει ρόλο στην μετακίνηση του Βόρειου Πόλου, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η μετατόπιση προς τα ανατολικά οφείλεται κυρίως στο λιώσιμο των πάγων συγκεκριμένα στην περιοχή της Γροιλανδίας.

Η έρευνα βασίζεται σε στοιχεία που συνέλλεξε ο δορυφόρος GRACE της NASA και σε μετρήσεις του βαρυτικού πεδίου της Γης.

Η ακριβής γνώση της θέσης του Βόρειου Πόλου είναι πολύ σημαντική σήμερα, καθώς αποτελεί τη βάση του Συστήματος Εντοπισμού Θέσης GPS, το οποίο καθοδηγεί ανθρώπους, στρατιωτικά συστήματα και αεροπλάνα.

Πηγή: econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.

.

.

.

Ακούστε τις τελευταίες Μουσικές Επιλογές μας πατώντας στην εικόνα, και βρείτε άρθρα Τέχνης

.

.

Find us on Facebook

Mας Ακολουθούν - Followers - Γίνετε και ΕΣΕΙΣ Μέλος μας!

Αρχειοθήκη ιστολογίου