.

.

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα
*Η ισχύς εν τη ενώσει*
- 3/27/2014

Υπόγειο... Γκραν Κάνιον εξαφανίζει τους πάγους


Τάφρος στο μέγεθος του Γκραν Κάνιον «κρύβεται» κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής! Οπως έγινε γνωστό, ερευνητές που βρίσκονται στην Ανταρκτική έκαναν μια απρόσμενη ανακάλυψη. Σύμφωνα με τη Βρετανική Αποστολή της Ανταρκτικής (BAS), κάτω από το έδαφος σε μια απομονωμένη περιοχή της ηπείρου υπάρχει ένα γιγάντιο ρήγμα, το οποίο έχει βάθος ανάλογο με εκείνο του Γκραν Κάνιον στις ΗΠΑ, μέσα απο το οποίο, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, διαχέεται νερό στους πάγους της Ανταρκτικής, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η εξαφάνισή τους!

Οπως επισημαίνουν τα βρετανικά ΜΜΕ, οι ερευνητές της αποστολής εντόπισαν το ρήγμα με τη βοήθεια ειδικών ραντάρ που μπορούν να «διεισδύουν» κάτω από το παχύ στρώμα πάγων. Τα ραντάρ αυτά τοποθετήθηκαν πάνω σε έλκηθρα, τα οποία οι ερευνητές έσερναν πάνω στους πάγους.

Ρήγμα
Το ρήγμα εντοπίστηκε στην περιοχή Ferrigno Ice Stream, η οποία είναι πολύ απομονωμένη. Η συγκεκριμένη περιοχή, όπως σημειώνεται, έχει δεχθεί μόλις άλλη μια «επίσκεψη» ανθρώπων πριν από δύο χρόνια. Οπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, το ρήγμα που ανακαλύφθηκε υπολογίζεται ότι έχει βάθος 1,5 χιλιόμετρο την ώρα που το Γκραν Κάνιον έχει βάθος 1,8 χιλιόμετρα... Οι έρευνες ξεκίνησαν στην εν λόγω περιοχή όταν οι δορυφόροι έδειξαν πως υπήρχε μεγάλη απώλεια πάγων...

Τελικά, έπειτα από δύο έτη αδιάκοπων ερευνών στην περιοχή, οι επιστήμονες κατάφεραν να χαρτογραφήσουν το υπέδαφός της σε μια έκταση 2,5 χιλιάδων χιλιομέτρων και, όπως ανέφεραν, το ρήγμα που ανακάλυψαν συνδέεται με την τάφρο Belgica που βρίσκεται στον πυθμένα της θάλασσας. Οπως εξήγησαν, μέσω της τάφρου διοχετεύεται στο ρήγμα θαλασσινό νερό που έχει υψηλή θερμοκρασία και το οποίο τελικά έρχεται σε επαφή με τους πάγους. Αυτή η επαφή επιταχύνει τη μετακίνηση των πάγων προς τη θάλασσα, στην οποία τελικά καταλήγουν πριν... λιώσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.

.

.

.

Ακούστε τις τελευταίες Μουσικές Επιλογές μας πατώντας στην εικόνα, και βρείτε άρθρα Τέχνης

.

.

Find us on Facebook

Mας Ακολουθούν - Followers - Γίνετε και ΕΣΕΙΣ Μέλος μας!

Αρχειοθήκη ιστολογίου