.

.

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα
*Η ισχύς εν τη ενώσει*
- 3/27/2014

Η φάλαινα «δύτης» που έσπασε όλα τα ρεκόρ


Ένας ζιφιός κατάφερε να μείνει κάτω από το νερό για πάνω από 2 ώρες
Ένα είδος φάλαινας έχει κερδίσει τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ κατάδυσης από θηλαστικό, μένοντας κάτω από το νερό επί 2 ώρες και 17 λεπτά και μάλιστα σε μεγάλα βάθη, σχεδόν τριών χιλιομέτρων, κατακτώντας έτσι το «χρυσό μετάλλιο» στις θαλάσσιες καταδύσεις.

Ενδεικτικά και σύμφωνα με τα ρεκόρ Γκίνες, ένας άνθρωπος έχει αντέξει να κάνει βουτιά διάρκειας 22 λεπτών και βέβαια, ούτε κατά διάνοια σε τέτοιο βάθος.

Πρόκειται για τη φάλαινα ζιφιό (στα αγγλικά Cuvier's beaked whale) και για να πραγματοποιηθεί η μέτρηση της βουτιάς της, θαλάσσιοι βιολόγοι του αμερικανικού ερευνητικού κέντρου Cascadia, με επικεφαλής τον Γκρεγκ Σορ και την Έριν Φαλκόνε, είχαν προσαρμόσει ένα δορυφορικό αισθητήρα σε οκτώ φάλαινες που κολυμπούσαν στα ανοιχτά της Καλιφόρνια.

 
Η κατάδυση ενός ζιφιού κράτησε 137,5 λεπτά και έγινε σε βάθος έως 2.992 μέτρων. Η εν λόγω επίδοση ξεπερνά ακόμα και αυτές των θαλασσίων ελεφάντων του νότου, που φημίζονται για την ικανότητά τους να κρατούν την αναπνοή τους κάτω από την επιφάνεια του νερού. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ένας θαλάσσιος ελέφαντας, που είχε μείνει 120 λεπτά κάτω από το νερό, σε βάθος έως 2.388 μέτρων.

Η ικανότητα των συγκεκριμένων μεσαίου μεγέθους φαλαινών, που έχουν μήκος έως έξι μέτρων, μοιάζουν λίγο με τορπίλες και στο στόμα τους διαθέτουν ένα μικρό «ράμφος», οφείλεται στα πολύ υψηλά επίπεδα της πρωτεΐνης μυοσφαιρίνης, που διαθέτουν στους μυς τους, σε σημείο που οι τελευταίοι είναι σχεδόν μαύροι.Η μυοσφαιρίνη λειτουργεί όπως η αιμοσφαιρίνη στο αίμα, επιτρέποντας στα συγκεκριμένα θαλάσσια θηλαστικά να αποθηκεύουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες οξυγόνου, όταν βρίσκονται πάνω από την επιφάνεια του νερού και έτσι μπορούν να κάνουν εντυπωσιακής διάρκειας βουτιές.

Επίσης, οι ζιφιοί έχουν πετύχει μια δραστική συρρίκνωση των χώρων αέρα μέσα στα σώματά τους, κάτι που τους επιτρέπει να κατεβαίνουν σε μεγάλα βάθη, χωρίς να συνθλίβονται από την τεράστια πίεση του νερού.

Οι ζιφιοί είναι πλάσματα που οι άνθρωποι δεν έχουν συχνά την ευκαιρία να δουν, επειδή μένουν συχνά κάτω από το νερό, ενώ αποφεύγουν να πλησιάσουν τα πλοία. Οι αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οκτώ φάλαινες που είχαν τοποθετήσει αισθητήρες μεταξύ 2010-2012, έκαναν χιλιάδες βαθιές βουτιές σε μέσο βάθος 1.400 μέτρων και ακόμη περισσότερες πιο ρηχές, σε μέσο βάθος 275 μέτρων.

Ένας ενήλικος ζιφιός ζυγίζει συνήθως γύρω στα 2.500 έως 3.000 κιλά, είναι δηλαδή πολύ πιο μικρόσωμος σε σχέση με άλλες φάλαινες που φθάνουν τα 57.000 κιλά. Αλλά σε αντίθεση με τις άλλες φάλαινες, οι οποίες ανάμεσα σε δύο βουτιές, πρέπει να μείνουν αρκετή ώρα στην επιφάνεια, ο ζιφιός δεν χρειάζεται πάνω από δύο λεπτά για να ξαναβουτήξει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.

.

.

.

Ακούστε τις τελευταίες Μουσικές Επιλογές μας πατώντας στην εικόνα, και βρείτε άρθρα Τέχνης

.

.

Find us on Facebook

Mας Ακολουθούν - Followers - Γίνετε και ΕΣΕΙΣ Μέλος μας!

Αρχειοθήκη ιστολογίου