Από τα εννέα υποείδη μόνο έξι υπάρχουν σήμερα στον πλανήτη
Το συνέδριο στο Μπαλί στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι από δεκατρείς χώρες, στις οποίες ζουν οι τελευταίες τίγρεις αποτελεί το πρώτο βήμα εν όψει της «Συνόδου των Τίγρεων» που έχει προγραμματιστεί τον Σεπτέμβριο στην Αγία Πετρούπολη.
Η συνάντηση στο Μπαλί γίνεται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να συτναχθεί ένα σχέδιο δράσης για την προστασία τους.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP, o Ινδονήσιος υπουργός Δασών Zulkifli Hasan, τόνισε κατά την εναρκτήρια ομιλία του ότι: «Μαζευτήκαμε εδώ για να συζητήσουμε για ένα σχέδιο δράσης για την προστασία των τίγρεων, που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Από τα 9 υποείδη μόνο τα 6 υπάρχουν σήμερα στον πλανήτη».
Στην Ινδονησία μόνο η τίγρης της Σουμάτρας υπάρχει ακόμα, ενώ τα άλλα δύο υποείδη έχουν εξαφανιστεί ενώ ο πληθυσμός της περιορίζεται στα 400 άτομα.
Σημαντικοί παράγοντες για την εξαφάνιση των τίγρεων, είναι η παράνομη λαθροθηρία και η δραματική συρρίκνωση των βιοτόπων τους τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Ταμείου της Φύσης μόνο 3.200 τίγρεις έχουν απομείνει στον πλανήτης, από τις 100.000 που υπήρχαν στις αρχές του 20ου αιώνα.
Οι κυριότερες απειλές για τις τίγρεις είναι η απώλεια των ενδιαιτημάτων τους, το παράνομο εμπόριο και η κλιματική αλλαγή.
O Harry Santoso, επίσημος αξιωματούχος της Ινδονησίας, δήλωσε ότι σκοπεύει να ζητήσει διεθνή βοήθεια 175 εκατ. δολαρίων, για τη χρηματοδότηση προγράμματος για το διπλασιασμό του πληθυσμού των τίγρεων της Σουμάτρας μέχρι το 2022 .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου