.

.

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα
*Η ισχύς εν τη ενώσει*
- 5/07/2014

Kοσμική «σβούρα» μειώνει την ταχύτητα περιστροφής της

Άγνωστες οι αιτίες που προκάλεσαν το συμβάν στο άστρο νετρονίων
Αστρονόμοι παρατήρησαν για πρώτη φορά την ξαφνική επιβράδυνση ενός αστέρα νετρονίων. Το φαινόμενο εντοπίστηκε με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου ακτίνων-Χ Swift της NASA.

Αν και στο παρελθόν οι αστρονόμοι είχαν παρατηρήσει ένα αστέρα νετρονίων να επιταχύνει ξαφνικά, δεν είχε συμβεί ποτέ να δούμε την επιβράδυνση του ουράνιου σώματος.

Ο αστέρας νετρονίων, γνωστός και σαν πάλσαρ, γυρίζει γύρω από τον εαυτό του, θυμίζοντας ιδιαίτερα τις μαύρες τρύπες. Αποτελεί απομεινάρι σούπερνοβα, μιας έκρηξης ενός πρώην τεράστιου άστρου, όταν τα πυρηνικά καύσιμα εξαντληθούν με αποτέλεσμα να κατέρρευσε υπό το βάρος του. Τα πάλσαρ μπορούν να περιστραφούν έως 43.000 φορές το λεπτό και διαθέτουν πανίσχυρα μαγνητικά πεδία τρισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερα από αυτό της Γης.



Η ύλη μέσα σε ένα τέτοιο τρομερά πυκνό άστρο διαμέτρου μόλις 15 έως 20 χιλιομέτρων είναι τόσο συμπιεσμένη, ώστε ένα κουταλάκι από αυτήν θα ζύγιζε ένα δισεκατομμύριο τόνους πάνω στον πλανήτη μας. Κανένα επιστημονικό εργαστήριο στη Γη δεν έχει καταφέρει να αναπαράγει τέτοιες συνθήκες υπερπυκνότητας.

Το συγκεκριμένο άστρο νετρονίων 1E 2259+586 που εικονίζεται παρακάτω, εντοπίστηκε σε απόσταση περίπου 10.000 ετών φωτός από τη Γη, στην κατεύθυνση του βόρειου αστερισμού της Κασσιόπειας.

Ανήκει στην υποκατηγορία των λεγόμενων μαγνητικών άστρων νετρονίων, που αποτελούν τους ισχυρότερους μαγνήτες του σύμπαντος, καθώς έχουν ασύλληπτα ισχυρά μαγνητικά πεδία και κατά καιρούς εκτοξεύουν στο διάστημα υψηλής ενέργειας παλμούς.

Οι παρατηρήσεις μιας διεθνούς ομάδας αστρονόμων έδειξαν ότι η ταχύτητα περιστροφής του άστρου μειώθηκε. Προς το παρόν παραμένει άγνωστο τι μπορεί να προκαλέσει ένα τέτοιου είδους συμβάν.

Πριν την επιβράδυνση, το άστρο εξέπεμψε μια σύντομη αλλά ισχυρή έκρηξη ακτίνων-γάμα που έγινε αντιληπτή από το διαστημικό τηλεσκόπιο Fermi της NASA. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η έκλαμψη σηματοδότησε την έναρξη επιβράδυνσης της περιστροφής της αστρικής «σβούρας».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.

.

.

.

Ακούστε τις τελευταίες Μουσικές Επιλογές μας πατώντας στην εικόνα, και βρείτε άρθρα Τέχνης

.

.

Find us on Facebook

Mας Ακολουθούν - Followers - Γίνετε και ΕΣΕΙΣ Μέλος μας!

Αρχειοθήκη ιστολογίου