.

.

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα
*Η ισχύς εν τη ενώσει*
- 5/07/2014

Το βάδισμα σύμμαχος της καρδιάς

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν πόσο περπατούν καθημερινά
Πάνω από το ένα τέταρτο των ανθρώπων του πλανήτη φαίνεται πως δεν έχουν συνείδηση του πιο απλού πράγματος: πόση ώρα περπατούν καθημερινά, ιδίως με βάδισμα πιο γρήγορο από το κανονικό.

Αυτό, όπως αναφέρει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιάς, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, που γιορτάστηκε στις 29 Σεπτεμβρίου, είναι πολύ κακό, επειδή το περπάτημα -και γενικότερα η σωματική άσκηση- αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους για να προστατεύσει κανείς τον εαυτό του από τις καρδιαγγειακές παθήσεις, ιδίως από έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε δειγματοληπτικά σε έξι χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία, Ισπανία, Κίνα, Ινδία, Βραζιλία) μεταξύ περίπου 7.400 ενηλίκων άνω των 18 ετών. Όπως προέκυψε, ανάλογα με τη χώρα, το 14% έως 37% των ενηλίκων δεν προσέχουν καθόλου πόση ώρα αφιερώνουν στο βάδισμα κάθε μέρα. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιάς καλεί άνδρες, γυναίκες και παιδιά του πλανήτη να αυξήσουν τη σωματική δραστηριότητά τους, φροντίζοντας τουλάχιστον να περπατούν καθημερινά με ταχύ βήμα.
«Η επίγνωση είναι το πρώτο βήμα για μια υγιή καρδιά. Το να προσέχουμε πόσο περπατάμε, θα έπρεπε να είναι τόσο απλό, όσο το να παρακολουθούμε τι τρώμε», δήλωσε η δρ Κάθριν Τάουμπερτ, επικεφαλής επιστήμονας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καρδιάς. Όπως είπε, χρειάζεται μια μέτριας έντασης άσκηση τουλάχιστον επί 30 λεπτά τη μέρα και σε αυτή εντάσσεται το γρήγορο περπάτημα τουλάχιστον τις πέντε μέρες της εβδομάδας. Αν αυτό γινόταν, τόνισε, «πολλοί πρόωροι θάνατοι θα αποφεύγονταν».

Η έρευνα έδειξε ότι πάνω από τους μισούς ανθρώπους (ποσοστό 55%) στη Γη βαδίζουν λιγότερο από μισή ώρα με ταχύ βήμα καθημερινά. Το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο στις ανεπτυγμένες χώρες από ό,τι στις αναπτυσσόμενες. Όπως όμως επισημαίνει η έκθεση, στην ψηφιακή εποχή είναι πολύ εύκολο να προσέχει κανείς πόσο περπατάει με ένα βηματομετρητή (πεδόμετρο). Όσοι άνθρωποι φοράνε μια τέτοια συσκευή ή διαθέτουν μια ανάλογη εφαρμογή σε κάποια φορητή ηλεκτρονική συσκευή τους, αυξάνουν τη σωματική δραστηριότητά τους κατά 27%.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μισή ώρα γρήγορο περπάτημα την ημέρα μπορεί να μειώσει τον καρδιαγειακό κίνδυνο κατά 11% και να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής. Ακόμα και 15 λεπτά μέτριας σωματικής άσκησης (π.χ. ταχύ περπάτημα) καθημερινά μπορεί να «χαρίσει» έως τρία χρόνια ζωής παραπάνω. Μάλιστα, το γρήγορο βάδισμα καίει περισσότερο λίπος και από το τρέξιμο (τζόκινγκ): έτσι, μια ώρα τρέξιμο την μέρα μειώνει κατά 5% περίπου τον κίνδυνο για την καρδιά, ενώ το αντίστοιχο γοργό βάδισμα μειώνει τον καρδιαγειακό κίνδυνο πάνω από 9%.

Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς δημιουργήθηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιάς το 2000 για να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους, με δεδομένο ότι τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά αποτελούν τις κυριότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως, σκοτώνοντας περίπου 17,3 εκατ. κάθε χρόνο, που αναμένεται να αυξηθούν στους 23,6 εκατ. θανάτους ετησίως ως το 2030. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, οι περισσότεροι πρόωροι θάνατοι (τουλάχιστον το 80%) θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αν οι άνθρωποι έθεταν υπό έλεγχο τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου (κάπνισμα, ανθυγιεινή διατροφή - παχυσαρκία και σωματική αδράνεια).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.

.

.

.

Ακούστε τις τελευταίες Μουσικές Επιλογές μας πατώντας στην εικόνα, και βρείτε άρθρα Τέχνης

.

.

Find us on Facebook

Mας Ακολουθούν - Followers - Γίνετε και ΕΣΕΙΣ Μέλος μας!

Αρχειοθήκη ιστολογίου