.

.

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα
*Η ισχύς εν τη ενώσει*
- 5/08/2014

Η καλλιέργεια του ηλίανθου


Αναλυτικές οδηγίες για να γίνει πιο όμορφος ο κήπος
Οι ηλίανθοι είναι από τα ομορφότερα λουλούδια που μπορεί κανείς να έχει στον κήπο του. Αυτά τα ανθεκτικά φυτά που ανθούν δυο φορές το χρόνο είναι πολύ εύκολο να καλλιεργηθούν, γι’ αυτό και αποτελούν μια καλή επιλογή για όλους όσους θέλουν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια φυτών για πρώτη φορά.

Παίρνοντας σαν δεδομένο ότι έχετε ήδη προετοιμάσει το έδαφος για την καλλιέργεια, αυτό που χρειάζεται είναι να βρείτε ένα μέρος στον κήπο σας που να συγκεντρώνει πολύ φως και ήλιο και η καλλιέργεια των ηλίανθων θα γίνει παιχνιδάκι.
Τι χρειάζεστε

- Σπόρους ηλίανθων
- Έτοιμο χώμα και τοποθεσία με ήλιο
- Λίπασμα ή κοπριά
- Νερό
- Ηλιακό φως

Οδηγίες

- Διαλέξτε τους σπόρους των ηλίανθων, τους οποίους μπορείτε να αγοράσετε είτε από φυτώριο είτε να τους πάρετε κατευθείαν από τον κήπο ενός φίλου σας. Επιλέξτε την κατάλληλη για εσάς ποικιλία, καθώς οι ηλίανθοι αναπτύσσονται τόσο σε συστάδες όσο και σε γλάστρες.

- Σιγουρευτείτε ότι το πολύ ψύχος του χειμώνα έχει περάσει για φέτος.

- Διαλέξτε ένα μέρος του κήπου σας που να έχει πολύ φως και να λούζεται καθημερινά από ήλιο.

- Προχωρήστε στο φύτεμα. Ειδικότερα, αν φυτεύετε σε συστάδα, οι αποστάσεις διαφέρουν ανάλογα με την ποικιλία. Για το μεγάλο μέγεθος ανθών, φυτέψτε τους σπόρους σε απόσταση 90 περίπου εκατοστών σε σειρές που απέχουν ένα μέτρο μεταξύ τους.

Αν έχετε ηλίανθους κανονικού μεγέθους, φυτέψτε τους σπόρους 60 εκατοστά μακριά τον έναν από τον άλλο και σε σειρές με απόσταση 90 εκατοστών. Για τους ηλίανθους με μικρό άνθος, φυτέψτε τους σπόρους σε απόσταση 30 εκατοστών και σε σειρές που απέχουν 90 εκατοστά. Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε γλάστρα ή κάποιο ειδικό κουτί, φυτέψτε περίπου 4 με 8 σπόρους και εξαλείψτε τους πιο αδύναμους όσο μεγαλώνουν για να μείνουν οι ανθεκτικότεροι σπόροι.

- Αναλογιστείτε ότι είναι καλύτερα να φυτέψετε λιγότερους ηλίανθους, αν δεν έχετε πολύ διαθέσιμο χώρο, διότι όσο πιο πολλοί είναι και προσπαθούν να αναπτυχθούν, τόσο λιγότερη ανθεκτικότητα θα έχουν ως σπόροι.

- Ποτίστε με αρκετό νερό τους σπόρους, αλλά αποφύγετε τις υπερβολές, γιατί τελικά το φυτό θα μαραθεί.

- Παρατηρήστε τα φυτά να μεγαλώνουν. Οι πρώτοι ήλιοι θα βγουν σε περίπου 1-2 εβδομάδες μετά την καλλιέργεια. Φροντίστε να κρατήσετε την περιοχή καθαρή από χορτάρια και ποτίζετε την τακτικά.

Ωστόσο, οι ηλίανθοι μεγαλώνουν γρήγορα, περίπου σε 90 μέρες από την καλλιέργεια τους έχουν αναπτυχθεί πλήρως, ενώ τα χορτάρια δεν αποτελούν πρόβλημα μόλις το φυτό ξεπεράσει σε ύψος τα 90 εκατοστά. Επίσης, τα ψηλότερα άνθη είναι πιο ανθεκτικά στη ξηρασία και δεν χρειάζονται τόσο συχνό πότισμα.

- Στηρίξτε, αν χρειάζεται, τους ηλίανθους με καλάμια ή σύρματα για να τους βοηθήσετε να αναπτυχθούν και να ψηλώσουν, επιβιώνοντας από τον αέρα και τις άσχημες καιρικές συνθήκες γενικά.

- Απολαύστε την υπέροχη εικόνα των ανθισμένων ηλίανθων και αν το επιθυμείτε, μαζέψτε τους καρπούς του φυτού. Η συγκομιδή των καρπών είναι εύκολη υπόθεση, αρκεί να ψαλιδίσετε το ανθισμένο κομμάτι του φυτού όταν το κόψετε και να το τρίψετε προσεκτικά πάνω σε ένα καθαρό κομμάτι ύφασμα.

Συμβουλές

- Μολονότι ο τύπος του χώματος που θα χρησιμοποιήσετε δεν παίζει μεγάλο ρόλο για την ανάπτυξη των ηλίανθων, ένα καλώς αποστραγγιζόμενο έδαφος με αρκετή κοπριά ή λίπασμα θα τους βοηθήσει να δυναμώσουν και να ψηλώσουν.

- Θυμηθείτε ότι οι ηλίανθοι θα πάρουν πολύ ύψος και μπορεί να σκιάσουν άλλα φυτά, αν δεν το προσέξετε. Οι ηλίανθοι πάντοτε στρέφονται προς τον ήλιο (ανατολή), οπότε έχετε αυτή την παράμετρο στο νου σας όταν τους φυτεύετε.

- Αν υπάρχουν ενοχλητικά πουλιά που τρώνε σπόρους, τοποθετήστε ένα προστατευτικό πάνω από τους σπόρους για να τους διατηρήσετε ασφαλείς.

- Κρατήστε την περιοχή γύρω από τους ηλίανθους καθαρή από χορτάρια και μη χρησιμοποιείτε χημικά ή σπόρους γρασιδιού κοντά τους.

- Είναι προτιμότερο να αφήσετε τους ηλίανθους εκεί που τους φυτέψατε, γιατί αν προσπαθήσετε να τους μετακινήσετε δεν θα αναπτυχθούν σωστά.

Προφυλάξεις

- Υπάρχουν ζώα που αρέσκονται στους ηλίανθους, γι’ αυτό σιγουρευτείτε ότι το φυτό μεγαλώνει σε προστατευμένη, από τα ζώα, περιοχή.

- Οι ηλίανθοι δεν τα πάνε καλά με το κρύο. Αποφύγετε να τα φυτέψετε το χειμώνα με την παγωνιά και περιμένετε για πιο ζεστό κλίμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.

.

.

.

Ακούστε τις τελευταίες Μουσικές Επιλογές μας πατώντας στην εικόνα, και βρείτε άρθρα Τέχνης

.

.

Find us on Facebook

Mας Ακολουθούν - Followers - Γίνετε και ΕΣΕΙΣ Μέλος μας!

Αρχειοθήκη ιστολογίου