.

.

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα
*Η ισχύς εν τη ενώσει*
- 5/07/2014

Η ελληνική μυθολογία «βάφτισε» δύο φεγγάρια του Πλούτωνα


Τα δύο σώματα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα ονομάστηκαν Κέρβερος και Στύγα
Πηγή έμπνευσης για την ονοματοδοσία νέων ουράνιων σωμάτων, συνεχίζει να αποτελεί η αρχαία ελληνική μυθολογία. Και αυτό γιατί, τα δύο μικρότερα φεγγάρια του Πλούτωνα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, έλαβαν τις ονομασίες Κέρβερος και Στύγα.

Μέχρι σήμερα, ήταν γνωστά σαν «Ρ4» και «Ρ5, από την ανακάλυψή τους το 2011 και το 2012 αντίστοιχα, με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου «Χαμπλ», όταν αυτό είχε στρέψει τις κάμερές του, στο σύστημα του Πλούτωνα.

Ο Πλούτωνας έχει άλλους τρεις μεγαλύτερους δορυφόρους με ονόματα από την αρχαιοελληνική μυθολογία, το Χάροντα, τη Νύκτα και την Ύδρα. Ο Κέρβερος όπως πλέον ονομάζεται ο Ρ4, ήταν ένας φύλακας τρικέφαλος σκύλος, ενώ η Στυξ (Στύγα) το ποτάμι που χώριζε τον κόσμο των ζωντανών από εκείνον των νεκρών
Η επιλογή των ονομάτων για τα δύο φεγγάρια έγινε μετά από ψηφοφορία στο διαδίκτυο, που πραγματοποιήθηκε πέρυσι και στην οποία συμμετείχαν περίπου 500.000 άτομα, τα οποία πρότειναν διάφορα ονόματα.

Το όνομα «Κέρβερος» ήρθε δεύτερο σε δημοτικότητα και η «Στύγα» τρίτη, ενώ πρώτο σε προτιμήσεις ήταν το «Βουλκάν» (ο Ήφαιστος των Ρωμαίων), το όνομα του πλανήτη καταγωγής του πρωταγωνιστή Μίστερ Σποκ στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά «Σταρ Τρεκ».

Όμως, επειδή το όνομα «Βουλκάν» έχει χρησιμοποιηθεί ξανά στην αστρονομία και επειδή ο συγκεκριμένος θεός της μυθολογίας δεν σχετιζόταν άμεσα με τον Πλούτωνα, η Διεθνής Αστρονομική Ένωση έκρινε ότι η λαϊκή απαίτηση έπρεπε να παρακαμφθεί για χάρη των δύο αρχαιοελληνικών ονομάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.

.

.

.

Ακούστε τις τελευταίες Μουσικές Επιλογές μας πατώντας στην εικόνα, και βρείτε άρθρα Τέχνης

.

.

Find us on Facebook

Mας Ακολουθούν - Followers - Γίνετε και ΕΣΕΙΣ Μέλος μας!

Αρχειοθήκη ιστολογίου