Δεκάδες είδη ψαριών, μαλάκιων και δεκάποδων οργανισμών άφησαν την Ερυθρά Θάλασσα και μετακόμισαν στη Μεσόγειο. Λόγω της αυξανόμενης θερμοκρασίας στα νερά της Μεσογείου οι θαλάσσιοι οργανισμοί αποφάσισαν να μεταναστεύσουν. Μέσω της διώρυγας του Σουέζ επιλέγουν θάλασσες στην Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα.
Η ερευνητική ομάδα του τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ., που διευθύνεται από τον Καθηγητή του τμήματος Βιολογίας, Αθανάσιο Κούκουρα μελέτησε το ρυθμό εισόδου των συγκεκριμένων ειδών της Ερυθράς Θάλασσας στη Μεσόγειο από την εποχή που άνοιξε η διώρυγα του Σουέζ, το 1869 μέχρι σήμερα.
Τα ψάρια, οι γαρίδες, τα καβούρια και τα μαλάκια αποκαλούνται «λεσεψιανοί» μετανάστες από το όνομα του Γάλλου μηχανικού F. Lesseps που πρωτοστάτησε στην κατασκευή της διώρυγας του Σουέζ. Γιατί λοιπόν μεταναστεύουν οι θαλάσσιοι οργανισμοί; Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, οι κλιματικές αλλαγές και συγκεκριμένα η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη μας επιδρούν στους θαλάσσιους οργανισμούς. «Αποδεικνύεται για πρώτη φορά ότι όσο περνάνε τα χρόνια, τόσα περισσότερα είδη ψαριών περνάνε στη Μεσόγειο, λόγω της αλλαγής της θερμοκρασίας των υδάτων», αναφέρει ο κ, Κούκουρας.
Η πανεπιστημιακή έρευνα πραγματοποιήθηκε στα ελληνικά ύδατα μελετώντας τα νέα είδη των λεσεψιανών μεταναστών που εισέρχονται κάθε δεκαπενταετία. Κάθε έτος εισβάλλει στη Μεσόγειο μεγαλύτερος αριθμός ειδών που συνοδεύεται με την προοδευτική αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της Μεσογείου. Οι θαλάσσιοι οργανισμοί μετακινούνται όλο και περισσότερο βόρεια που τα νερά είναι πλέον ζεστά, με αποτέλεσμα, τελικά, τον εμπλουτισμό του Αιγαίου με περισσότερους λεσεψιανούς μετανάστες. Η έρευνα επικεντρώθηκε ξεχωριστά σε τρεις διαφορετικές ομάδες οργανισμών και με μαθηματικές αποδείξεις οι ερευνητές κατέληξαν ότι από το 1869 έως σήμερα η ανατολική Μεσόγειος και το Αιγαίο εμπλουτίστηκαν με 64 νέα ειδή ψαριών, 115 είδη μαλακίων και 44 είδη δεκάποδων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου