.

.

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα
*Η ισχύς εν τη ενώσει*
- 5/03/2014

Νευροδερματίτιδα η ανυπόφορη!


Τα συμπτώματά της μοιάζουν με το τσίμπημα του κουνουπιού, με τη διαφορά ότι είναι χρόνια. Η νευροδερματίτιδα προκαλεί κνησμό και αναγκάζει πολλούς πάσχοντες να ξύνονται μέχρι να ματώσουν.

Η νευροδερματίτιδα προσβάλλει το 10% - 15% των παιδιών στη Γερμανία, ενώ υπολογίζεται ότι πάσχει από αυτήν το 3% των ενηλίκων. Ανάλογα είναι τα ποσοστά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτή η χρόνια φλεγμονή του δέρματος, συχνότερη σε βρέφη και παιδιά, εμφανίζεται κυρίως στις βιομηχανικές χώρες. Το κύριο και πιο βασανιστικό σύμπτωμα είναι ένα έντονο αίσθημα κνησμού που φέρνει τους πάσχοντες και κυρίως τα παιδιά στα όρια της απελπισίας. Για να αποφύγουν τους τραυματισμούς που προκαλεί το ξύσιμο του δέρματος, οι γονείς φορούν στα παιδιά τους ειδικά γάντια.

Το ξύσιμο στο οποίο καταφεύγουν πολλοί για να αντιμετωπίσουν τη φαγούρα προκαλεί συχνά πληγές, οι οποίες οδηγούν με τη σειρά τους σε νέες φλεγμονές και μολύνσεις. Για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νευροδερματίτιδας χορηγείται κατά κόρον κορτιζόνη σε μορφή αλοιφής ή κρέμας. Ωστόσο, η χορήγηση κορτιζόνης προκαλεί παρενέργειες: οι ιστοί εξασθενούν και το δέρμα γίνεται πιο ευαίσθητο σε μολύνσεις. Πάντως, η κορτιζόνη παραμένει δυστυχώς η μόνη λύση για ακραίες εκδηλώσεις της πάθησης.

Σε αναζήτηση θεραπείας

Η νευροδερματίτιδα εμφανίζεται συχνά στο πρόσωπο των βρεφών.
Τα συμπτώματα μπορούν να κατασταλούν αλλά όχι να αντιμετωπιστούν οριστικά, εξηγεί ο Στέφαν Μέλερ, δερματολόγος της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Ντίσελντορφ. Όπως λέει, «βρίσκεται στα γονίδιά μας. (…) Αυτήν την προδιάθεση δεν μπορούμε να την αλλάξουμε ούτε να τη θεραπεύσουμε». Τραχιά υλικά, για παράδειγμα μάλλινα υφάσματα, επιδεινώνουν αισθητά τα συμπτώματα της πάθησης. Υπάρχουν ειδικά ενδύματα με ασήμι στη σύνθεσή τους, τα οποία δεν ερεθίζουν επιπλέον το δέρμα επειδή το υλικό τους έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Η νευροδερματίτιδα δεν είναι μεταδοτική, ωστόσο η όψη της είναι συχνά αποκρουστική για τους ανθρώπους και ειδικά για τα μικρά παιδιά, που αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τους άρρωστους συμμαθητές και φίλους τους, ειδικά όταν έχουν άγνοια της συγκεκριμένης πάθησης.

Η νευροδερματίτιδα εμφανίζεται στα βρέφη κατά κανόνα στο πρόσωπο, σε χέρια και πόδια, στην πλάτη και στη χειρότερη περίπτωση σε όλο το σώμα. Πρώτη ένδειξη είναι συχνά λευκές αλλοιώσεις της επιδερμίδας. Αυτές εξαφανίζονται συνηθέστερα μετά την πρώτη παιδική ηλικία, αλλά ορισμένες φορές διατηρούνται. Σε τέτοια περίπτωση η νευροδερματίτιδα εξαπλώνεται στους αγκώνες, τα γόνατα και το λαιμό.

Τα ακριβή αίτια εμφάνισης της ασθένειας δεν είναι γνωστά. Παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν την εκδήλωση και επιδείνωσή της, είναι «το στρες, οι αλλεργίες, καθώς και βακτήρια ή μύκητες που ζουν στο δέρμα μας» εξηγεί ο Στέφαν Μέλερ. Ο γερμανός επιστήμονας επισημαίνει ότι ρόλο μπορούν να παίξουν και παράγοντες όπως η μόλυνση του περιβάλλοντος από ρύπους εργοστασίων και αυτοκινήτων. Ο Στέφαν Μέλερ λέει ότι οι ιατρικές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη προσπαθούν μέσω λεπτομερών ερωτηματολογίων να εκτιμήσουν με ακρίβεια τα συμπτώματα όσων πάσχουν από νευροδερματίτιδα, ώστε να φτιάξουν κατά το δυνατόν αποτελεσματικότερα φάρμακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.

.

.

.

Ακούστε τις τελευταίες Μουσικές Επιλογές μας πατώντας στην εικόνα, και βρείτε άρθρα Τέχνης

.

.

Find us on Facebook

Mας Ακολουθούν - Followers - Γίνετε και ΕΣΕΙΣ Μέλος μας!

Αρχειοθήκη ιστολογίου