.

.

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα
*Η ισχύς εν τη ενώσει*
- 4/17/2014

Βρέθηκε βάτραχος «ζωντανό απολίθωμα»


Το είδος είχε εξαφανιστεί εδώ και 60 χρόνια
Ένα είδος βατράχου που πρόσφατα ανακαλύφθηκε εκ νέου, ενώ είχε ανακηρυχθεί εξαφανισμένο, κατηγοριοποιήθηκε ως «ζωντανό απολίθωμα».

Ο ισραηλινός βάτραχος Χούλα είχε εξαφανιστεί εδώ και 60 χρόνια, ωστόσο το 2011 εντοπίστηκε από δασοφύλακα σε βάλτο, σε περιοχή με πλούσια βλάστηση. Έκτοτε ανακαλύφθηκαν άλλοι 13 άτομα του σπάνιου είδους.

Από γενετικές εξετάσεις αποδείχθηκε ότι ο βάτραχος ανήκει σε μια ομάδα αμφιβίων που εξαφανίστηκε πριν 150.000 χρόνια.

Ακόμα και πριν ανακηρυχθεί επισήμως εξαφανισμένο είδος το 1996, ο βάτραχος Χούλα ήταν σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί, παρά τις ευδιάκριτες ασπρόμαυρες βούλες στο κάτω μέρος του σώματός του.

Όταν η κοιλάδα Χούλα στο Ισραήλ αποστραγγίστηκε το 1950, ο βαλτώδης οικότοπος του βατράχου καταστράφηκε και οι επιστήμονες εκτίμησαν ότι το είδος εξαφανίστηκε για πάντα.

Όταν το 2011 ο βάτραχος ανακαλύφθηκε εκ νέου το 2011, οι επιστήμονες είχαν την ευκαιρία να τον μελετήσουν λεπτομερώς και ανακάλυψαν ότι ανήκει στο γένος Λατόνια.

Οι βάτραχοι της συγκεκριμένης οικογένειας ζούσαν σε περιοχές της Ευρώπης εκατομμύρια χρόνια, ωστόσο πριν 150.000 χρόνια εξαφανίστηκαν όλοι, εκτός από τον βάτραχο Χούλα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο βάτραχος Χούλα είναι «εντυπωσιακά ανθεκτικός», ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι το μέλλον του είναι διασφαλισμένο. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.

.

.

.

Ακούστε τις τελευταίες Μουσικές Επιλογές μας πατώντας στην εικόνα, και βρείτε άρθρα Τέχνης

.

.

Find us on Facebook

Mας Ακολουθούν - Followers - Γίνετε και ΕΣΕΙΣ Μέλος μας!

Αρχειοθήκη ιστολογίου