.

.

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα
*Η ισχύς εν τη ενώσει*
- 4/07/2014

Ποτάμι σε φεγγάρι του Κρόνου ανακάλυψε το «Κασίνι» της NASA


Το διαστημικό σκάφος Κασίνι της NASA που εξερευνά τον πλανητικό σύστημα του Κρόνου έστειλε φωτογραφίες όπου για πρώτη φορά απεικονίζεται ένα κανονικό ποτάμι σε πλανήτη διαφορετικό της Γης.

Στις φωτογραφίες που έστειλε το σκάφος Κασίνι στη Γη (τραβήχτηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου 2012) από τον βόρειο πόλο του παγωμένου Τιτάνα, που είναι φεγγάρι του Κρόνου, φαίνεται να απεικονίζεται ένα ποτάμι συνολικού μήκους 200 μιλίων στο οποίο οι επιστήμονες πιστεύουν ότι κυλούν υδρογονάνθρακες.


Το ποτάμι διέρχεται μέσα από πεδιάδα μεταφέροντας ποσότητα υγρού και εκβάλλει σε μια τεράστια «θάλασσα», την Κράκεν Μάρε, που υπολογίζεται ότι ισοδυναμεί με τη Μεσόγειο.

Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι ειδυλλιακά, ούτε η ανακάλυψη αυτή σημαίνει ότι θα υπάρχει ζωή στον Τιτάνα. Οι θερμοκρασίες στο φεγγάρι αυτό του Κρόνου είναι κάτω από τους -140 βαθμούς Κελσίου. Εδώ και καιρό όμως οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο Τιτάνας παρουσιάζει παρόμοιο «κύκλο» με τη Γη. Πέφτουν βροχές, και ποτάμια μετακινούν το υγρό μεθάνιο σε λίμνες και θάλασσες, όπου αρχίζει η εξάτμισή τους. Όπως συμβαίνει στη Γη με το νερό.

Μόνο που στον Τιτάνα το υγρό είναι μεθάνιο ενώ η επιφάνειά του είναι σκεπασμένη κυρίως με πάγους, κάτω από τους οποίους ρέει το υγρό. Η ανακάλυψη του ποταμιού θα επιβεβαιώσει τη θεωρία των επιστημόνων ότι η θερμότητα που παράγεται από τον ραδιενεργό πυρήνα του Τιτάνα διατηρεί σε υγρή μορφή τους υδρογονάνθρακες και εκεί ίσως να υπάρχουν μικροβιακοί οργανισμοί...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.

.

.

.

Ακούστε τις τελευταίες Μουσικές Επιλογές μας πατώντας στην εικόνα, και βρείτε άρθρα Τέχνης

.

.

Find us on Facebook

Mας Ακολουθούν - Followers - Γίνετε και ΕΣΕΙΣ Μέλος μας!

Αρχειοθήκη ιστολογίου