.

.

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα
*Η ισχύς εν τη ενώσει*
- 4/12/2014

Η Microsoft ετοιμάζει τις μεταφράσεις του μέλλοντοςΤο ερευνητικό εργαστήριο της Microsoft ασχολείται αυτό τον καιρό με τις μεταφράσεις ομιλίας από τη μία γλώσσα στην άλλη. Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που ακούμε κάτι τέτοιο, ωστόσο η Microsoft εμφανίζεται αποφασισμένη να πάει το όλο project ένα βήμα παραπέρα.
Το σύστημα που αναπτύσσει η Microsoft βασίζεται στην «εκπαίδευση» του λογισμικού. Ο χρήστης «μιλάει» στο πρόγραμμα για μία περίπου ώρα και στη συνέχεια ειδικοί αλγόριθμοι επεξεργάζονται τη χροιά, τους τονισμούς και γενικά όλα τα χαρακτηριστικά της φωνής. Στη συνέχεια, το software είναι έτοιμο για μεταφράσεις. Ο χρήστης λέει κάτι στη μητρική του γλώσσα και σχεδόν αμέσως γίνεται η μετάφραση στη γλώσσα προορισμού.

Το εντυπωσιακό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι η μεταφρασμένη ομιλία ακούγεται με τη φωνή του χρήστη, σα να μιλάει ο ίδιος την ξένη γλώσσα! Το πρόγραμμα παίρνει τα default φωνήματα (βασικά συστατικά του προφορικού λόγου) της κάθε γλώσσας και τα αντικαθιστά με τα φωνήματα του χρήστη. 


Έτσι, το default ήχος για το "es" στην ισπανική γλώσσα αντικαθίσταται από το "es" του χρήστη, έτσι όπως το έχει προφέρει κατά τη διαδικασία της «εκπαίδευσης». Το αποτέλεσμα είναι ότι η μετάφραση ακούγεται με τη φωνή του χρήστη.

Είναι βέβαιο ότι σε λίγα χρόνια θα μπορούν να μιλάνε δύο άνθρωποι στο τηλέφωνο σε διαφορετικές γλώσσες, με τον καθένα να μιλάει αλλά και να ακούει τη μητρική του γλώσσα. Αν μη τι άλλο, κάτι τέτοιο είναι εντυπωσιακό και καταργεί ένα βασικό εμπόδιο στην παγκόσμια επικοινωνία


 Το λογισμικό μαθαίνει τον ήχο της φωνής του χρήστη και μετά δημιουργεί μια ανάλογη συνθετική φωνή σε άλλη γλώσσα, την οποία ο χρήστης δεν γνωρίζει.

Οι ερευνητές Φρανκ Σουνγκ και Ρικ Ρασίντ, που έκαναν τη σχετική επίδειξη στο ερευνητικό κέντρο της Microsoft, σύμφωνα με το Technology Review και τη βρετανική Daily Mail, έχουν κάνει ένα σημαντικό βήμα ώστε να γίνει πραγματικότητα ένας «καθολικός μεταφραστής» που θα μπορεί να μεταφράζει (κατ' αρχήν) την αγγλική γλώσσα σε 26 άλλες γλώσσες, από τα ισπανικά και τα ιταλικά έως τα κινέζικα.

Ο χρήστης απλώς μιλάει στα αγγλικά στο μηχάνημα και αυτό αναλαμβάνει να μετατρέψει τα λόγια του σε κάποια άλλη γλώσσα και με παρόμοια χροιά φωνής. Η συσκευή μπορεί κάποτε να διευκολύνει αφάνταστα την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων που δεν μιλάνε την ίδια γλώσσα- και έτσι να καταστήσει λιγότερο αναγκαίους τους ανθρώπους μεταφραστές.
Το μεταφραστικό λογισμικό θα μπορούσε μελλοντικά να ενσωματωθεί ακόμα και σε «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, οπότε ο χρήστης θα κουβαλά παντού μαζί του ένα φορητό αυτόματο μεταφραστή, πράγμα πολύτιμο για κάθε τουρίστα- και όχι μόνο. Οι ερευνητές της Microsoft πιστεύουν ακόμα ότι θα ήταν δυνατόν ο χρήστης να μην μιλά καν, αλλά να γράφει κάτι στη γλώσσα του (π.χ. στο κινητό του) και αμέσως το μεταφραστικό λογισμικό να δημιουργεί αυτόματα τα λόγια του σε άλλη γλώσσα (μετατροπή κειμένου σε ξενόγλωσσο λόγο).

Προς το παρόν το λογισμικό χρειάζεται περίπου μια ώρα για να μάθει την προσωπική χροιά της φωνής του χρήστη και η συνθετική φωνή που στη συνέχεια παράγει, ακούγεται κάπως μηχανική. Όμως η μετάφραση δεν αφορά μόνο μεμονωμένες λέξεις, αλλά την κανονική ροή του λόγου με προτάσεις, όσο γίνεται πιο ρεαλιστικά, αν και υπάρχουν ακόμα αρκετά περιθώρια βελτίωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.

.

.

.

Ακούστε τις τελευταίες Μουσικές Επιλογές μας πατώντας στην εικόνα, και βρείτε άρθρα Τέχνης

.

.

Find us on Facebook

Mας Ακολουθούν - Followers - Γίνετε και ΕΣΕΙΣ Μέλος μας!

Αρχειοθήκη ιστολογίου