.

.

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα
*Η ισχύς εν τη ενώσει*
- 4/08/2014

Νέα υπερήπειρος, η Αμασία, θα δημιουργηθεί πάνω από τον Βόρειο Πόλο

Μέσα στα επόμενα 50 έως 200 εκατομμύρια χρόνια η Ευρασία θα ενωθεί με την Αμερική στο Βόρειο Πόλο, δημιουργώντας μια νέα σούπερ-ήπειρο, την Αμασία, που θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του βορείου ημισφαιρίου, αφού προηγουμένως ο Αρκτικός Ωκεανός και η Καραϊβική θα έχουν εξαφανισθεί.

Σε αυτή την εντυπωσιακή πρόβλεψη κατέληξαν Αμερικανοί επιστήμονες που μελέτησαν διαχρονικά γεωλογικά δεδομένα από όλο τον κόσμο. Προβλέπουν ακόμα ότι η Ευρώπη (που αποτελεί μέρος της Ευρασίας), η Αφρική και η Αυστραλία θα ενωθούν σταδιακά και αυτές με την Αμασία, η οποία έτσι θα γίνει ακόμα πιο μεγάλη.

Το σενάριο αυτό αποτελεί επανάληψη της ύπαρξης της Παγγαίας, όταν πριν από 300 εκατομμύρια χρόνια όλοι οι ήπειροι της Γης ήταν ξανά ενωμένες σε μια ενιαία χερσαία μάζα, με επίκεντρο τη σημερινή Δυτική Αφρική.

Πριν από την Παγγαία, οι γεωλόγοι εκτιμούν ότι ανάλογη συγχώνευση των χερσαίων μαζών είχε συμβεί πριν από 1,8 – 2 δισεκατομμύρια χρόνια με τη δημιουργία της σούπερ-ηπείρου Νούνα και πριν από ένα δισεκατομμύριο χρόνια με τη δημιουργία της Ροντίνια.

Η διαρκής τεκτονική δραστηριότητα αναδιατάσσει συνεχώς τις ηπείρους, πότε ωθώντας τη μια να πέσει πάνω στην άλλη και πότε απομακρύνοντάς τις. Η ζωή κάθε σούπερ-ηπείρου διαρκεί για περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια, μέχρι να διασπαστεί ξανά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.

.

.

.

Ακούστε τις τελευταίες Μουσικές Επιλογές μας πατώντας στην εικόνα, και βρείτε άρθρα Τέχνης

.

.

Find us on Facebook

Mας Ακολουθούν - Followers - Γίνετε και ΕΣΕΙΣ Μέλος μας!

Αρχειοθήκη ιστολογίου