.

.

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα
*Η ισχύς εν τη ενώσει*
- 4/03/2014

Μύκητες που πιάνουν σκουλήκια


Παραβιάζοντας τα όρια μεταξύ φυτικού και ζωικού οργανισμού, ο μύκητας την έχει την παραξενιά του. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για σαρκοβόρο μύκητα! Σαφώς πιο παράξενα από τα σαρκοφάγα φυτά, τα είδη του σαρκοφάγου μύκητα -στα οποία περιλαμβάνονται ακόμα και κοινά μανιτάρια- είναι φονικά επικίνδυνα: το υπόγειο τμήμα τους είναι επενδεδυμένο με μια σειρά από «θηλιές».



Όταν το σκουλήκι περάσει μέσα από τις φονικές αυτές παγίδες, ειδικά κύτταρα του μύκητα τις κάνουν να σφίγγουν, αιχμαλωτίζοντας τον μικροσκοπικό οργανισμό και κρατώντας τον στη θέση του για να καταβροχθιστεί αργά-αργά. Ακόμα πιο περίεργο είναι το γεγονός ότι είδη του μύκητα αναπτύσσουν τις θηλιές μόνο όταν εντοπίσουν την παρουσία σκουληκιών στο περιβάλλον: στήνουν τις παγίδες τους δηλαδή μόνο όταν μυριστούν τροφή!



Roridula
Θεωρούμενη ως ένα από τα μεγαλύτερα σαρκοφάγα φυτά του πλανήτη, η Roridula αγγίζει ύψος 2 μέτρων, με την επιφάνειά της να καλύπτεται φυσικά από μικροσκοπικές -ιδιαίτερα κολλώδεις δε- απολήξεις.

Τα έντομα δεν ανησυχούν βεβαίως από το φυτό, αλλά από το μοναδικό στον κόσμο είδος αρπακτικού εντόμου που κατοικεί στα κολλώδη φύλλα του: οτιδήποτε λοιπόν κι αν προσεγγίσει το φυτό, είναι στο έλεος των μικρών αυτών τεράτων, που συνεργάζονται ιδανικά με τη Roridula για να αιχμαλωτίζουν ακόμα μεγαλύτερες σε μέγεθος λείες και να τις απομυζούν κατόπιν από κάθε θρεπτικό συστατικό.

Κι έτσι η Roridula όχι μόνο προστατεύεται από έναν τρομακτικό στρατό, αλλά απομυζεί τα απαραίτητα συστατικά της από τα περιττώματα της αποικίας των εντόμων στο φύλλωμά της, τρεφόμενη εμμέσως από τα θύματά τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.

.

.

.

Ακούστε τις τελευταίες Μουσικές Επιλογές μας πατώντας στην εικόνα, και βρείτε άρθρα Τέχνης

.

.

Find us on Facebook

Mας Ακολουθούν - Followers - Γίνετε και ΕΣΕΙΣ Μέλος μας!

Αρχειοθήκη ιστολογίου