.

.

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα
*Η ισχύς εν τη ενώσει*
- 3/18/2014

Στη Σαντορίνη ο Πιερ Υβ Κουστό για τη δημιουργία θαλάσσιου πάρκου!

 
Στη Σαντορίνη μεταβαίνει, εκ νέου, ο γνωστός δύτης Πιερ Υβ Κουστό, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος, που «τρέχει» στο νησί την τελευταία τριετία, σε συνεργασία με ελληνικό ίδρυμα, με στόχο τη δημιουργία θαλάσσιου πάρκου εντός του οποίου θα απαγορεύεται η αλιεία και προστατευόμενης θαλάσσιας περιοχής.
Αυτό ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε με την ιδιότητα του πρέσβη Καλής Θελήσεως της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης και των Φυσικών Πόρων (IUCN), προκειμένου να μιλήσει στη Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για την Αλιευτική Ικανότητα, υπό την αιγίδα της ελληνικής Προεδρίας του συμβουλίου της ΕΕ.

Ο Πιερ Υβ Κουστό, ιδρυτής της Cousteau Divers, που συνεχίζει το έργο του αείμνηστου πατέρα του, επισήμανε ότι το project της Σαντορίνης ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, αλλά ο ίδιος «υποτίμησε» τον χρόνο που θα χρειαζόταν για να εξασφαλίσει τη συναίνεση των ψαράδων του νησιού στο εγχείρημά του.

Αν και στην περιοχή έχει δημιουργηθεί μια «επιτροπή με τοπικούς μετόχους», ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει κάποια ανησυχία εκ μέρους των αλιέων για το πώς θα επηρεάσει αυτό τους ίδιους και την οικογένειά τους.«Πιστεύω όμως ότι υπάρχει γνήσιο ενδιαφέρον για να περάσουμε στο επόμενο βήμα και να δημιουργηθεί ένας νόμος που θα προστατεύει τη θάλασσα της Σαντορίνης», πρόσθεσε.

Κατά τον ίδιο, αύριο και στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα συζητηθούν ακριβώς αυτά τα θέματα και οι ανησυχίες των αλιέων, γιατί «είναι άλλο πράγμα να έχεις ένα πάρκο στα χαρτιά και άλλο να γίνει πράξη».

Μάλιστα, ανέφερε το παράδειγμα τριών μικρών νησιών στην Ισπανία, η θάλασσα των οποίων προστατεύεται τις τελευταίες δεκαετίες και τα οποία έχουν αποκτήσει πλέον τέτοιο θαλάσσιο οικοσύστημα, ώστε κάθε χρόνο απολαμβάνουν έσοδα 6 εκατ. ευρώ από τον τουρισμό, αφού προσελκύουν χιλιάδες δύτες.

«Οι προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές λειτουργούν. Σε περιοχή που μελετήσαμε, μέσα σε πέντε χρόνια είχαμε αύξηση βιομάζας κατά 446%, αφθονίας θαλάσσιων πληθυσμών κατά 166%, μεγέθους των ψαριών κατά 28% και της βιοποικιλότητας κατά 21%», υποστήριξε.

Κατά τον ίδιο, ωστόσο, παρά τη μεγάλη σημασία των ωκεανών, τα χρήματα που κατευθύνονται παγκοσμίως για την προστασία του 20% αυτών δεν ξεπερνούν τα 16 δισ. ευρώ και ανέρχονται μόλις στο 50% των επιχορηγήσεων που δίδονται για την ενίσυχη της αλιείας.

«Ηρθε η ώρα οι άνθρωποι να χαμηλώσουμε τα όπλα μας. Κανένας δεν θα κερδίσει αν συνεχίσουμε να φτωχαίνουμε τις θάλασσες τις δικές μας και των γειτόνων μας. Το μέλλον είτε αυτό είναι καλύτερο είτε χειρότερο είναι στα χέρια μας σήμερα», είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο έργο της ομάδας δυτών, με την οποία συνεργάζεται.

«Ως δύτης ο ίδιος, πιστεύω ότι ο λόγος που δεν προστατεύουμε περισσότερο τον ωκεανό είναι ότι δεν βλέπουμε τι υπάρχει εκεί κάτω. Πριν από πέντε χρόνια αναρωτήθηκα: μόλυνση με πλαστικά, υπεραλιεία, τα προβλήματα είναι τόσο πολλά, τι μπορώ να κάνω εγώ ένας απλός πολίτης; Πλέον όμως, συγκεντρώνουμε στοιχεία από χιλιάδες δύτες και έχουμε ένα χρήσιμο διαγνωστικό εργαλείο, σχεδόν real time, για την κατάσταση των θαλασσών. Παράλληλα, μαζεύουμε «δίχτυα-φαντάσματα», που δεν χρησιμοποιούνται πια, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται στον βυθό και καθαρίζουμε απορρίμματα από τον βυθό.
Ακόμη και αν έκαναν όμως αυτή τη δουλειά όλοι οι δύτες του κόσμου, δεν θα αρκούσε. Χρειάζεται δράση σε όλα τα επίπεδα. Θα ήθελα να σας πάρω όλους μαζί μου για κατάδυση, για να δείτε την κατάσταση της θάλασσάς σας», σημείωσε, απευθυνόμενος σε πολυεθνικό κοινό, στο οποίο -μεταξύ άλλων- βρίσκονταν 10 υπουργοί Αλιείας από διάφορες χώρες του κόσμου.


Πηγή : http://eirinika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.

.

.

.

Ακούστε τις τελευταίες Μουσικές Επιλογές μας πατώντας στην εικόνα, και βρείτε άρθρα Τέχνης

.

.

Find us on Facebook

Mας Ακολουθούν - Followers - Γίνετε και ΕΣΕΙΣ Μέλος μας!

Αρχειοθήκη ιστολογίου