.

.

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα
*Η ισχύς εν τη ενώσει*
- 3/21/2014

Προς εξαφάνιση πανέμορφα θηλαστικά


Το ελάφι, η μεσογειακή φώκια καθώς και η κρητική αγριόγατα το τσακάλι, το κρητικό πρόβατο Κρι-Κρι, η αρκούδα και το κοινό δελφίνι είναι μεταξύ των θηλαστικών που τελούν υπό εξαφάνιση, σύμφωνα με το «Κόκκινο Βιβλίο για τα απειλούμενα ζώα της Ελλάδας».        

Το επιστημονικό εγχειρίδιο που επικαιροποιήθηκε από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία, Ινστιτούτο Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας και WWF Ελλάς, ύστερα από 17 ολόκληρα χρόνια χτυπά κόκκινο συναγερμό στη χώρα μας για τα είδη της εγχώρια πανίδας που κινδυνεύουν.

«Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα θηλαστικά είναι η λαθροθηρία και τα δηλητηριασμένα δολώματα» περιγράφει ο κ. Θανάσης Σφουγγάρης από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Τονίζει επίσης ότι μία σειρά από εξωγενείς παράγοντες όπως οι πυρκαγιές, σε περιοχές όπως η Πάρνηθα, η Πελοπόννησος, και η Ρόδος καθώς και τα μεγάλα τεχνικά έργα έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και έχουν προκαλέσει τεράστιες μεταβολές στην ποιότητα των ενδιαιτημάτων.

Ανάλογα προβλήματα εντοπίζονται και στον τομέα των πουλιών καθώς σύμφωνα με τα συμπεράσματα του βιβλίου οι ανθρώπινες δραστηριότητες είναι εκείνες που συνιστούν την μεγαλύτερη απειλή καθώς αναγνωρίστηκαν δέκα κατηγορίες κινδύνων με σοβαρότερη, την καταστροφή και υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Από τα 122 είδη πουλιών το 50% ανήκει στην κατηγορία υψηλού κινδύνου (κρισίμως κυνδυνεύοντα, κινδυνεύοντα και τρωτά). 

To Ελληνικό Κόκκινο Βιβλίο περιλαμβάνει στοιχεία για σπονδυλόζωα (ψάρια, αμφίβια, ερπετά, πουλιά και θηλαστικά) αλλά και για πρώτη φορά στη χώρα μας, θαλάσσια και χερσαία ασπόνδυλα είδη (ανθόζωα, χερσαία σαλιγκάρια, αράχνες, ισόποδα, λεπιδόπερα, κολεόπτερα, οδοντόγναθα), για τα οποία όμως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία.

Από τα σπονδυλόζωα που αξιολογήθηκαν προκύπτει ότι περισσότερο απειλούνται τα ψάρια του γλυκού νερού και τα αμφίβια, καθώς σχεδόν το 37% και το 27% του συνόλου αντίστοιχα εντάσσεται σε κάποια κατηγορία κινδύνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.

.

.

.

Ακούστε τις τελευταίες Μουσικές Επιλογές μας πατώντας στην εικόνα, και βρείτε άρθρα Τέχνης

.

.

Find us on Facebook

Mας Ακολουθούν - Followers - Γίνετε και ΕΣΕΙΣ Μέλος μας!

Αρχειοθήκη ιστολογίου