.

.

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα
*Η ισχύς εν τη ενώσει*
- 5/02/2014

NASA: για πρώτη φορά video από τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

Διαστημικό σκάφος της NASA που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη έστειλε για πρώτη φορά εικόνες της αθέατης πλευράς του δορυφόρου της Γης.

Η λήψη εικόνας από τη σκοτεινή πλευρά του Φεγγαριού έγινε από την πρωτοποριακή κάμερα MoonKAM με την οποία είναι εξοπλισμένα δύο δίδυμα μη επανδρωμένα διαστημικά σκάφη της NASA.

Τα δύο διαστημικά σκάφηβρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη από τις αρχές του έτους, συμμετέχοντας στην αποστολή Grail (Άγιο Δισκοπότηρο).

Οι εικόνες θα χρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Η μία πλευρά της Σελήνης δεν στρέφεται ποτέ προς τη Γη διότι η περίοδος περιφοράς του φεγγαριού γύρω από τη Γη (κάτι λιγότερο από 28 ημέρες) ισούται με την περίοδο περιστροφής του φεγγαριού γύρω από τον εαυτό του.

Αιτία για αυτό είναι οι ισχυρές παλιρροϊκές δυνάμεις που δεχόταν για εκατομμύρια χρόνια η Σελήνη από τη Γη. Οι τριβές που αναπτύχθηκαν λόγω αυτής της παλίρροιας επιβράδυναν την περιστροφή της Σελήνης έως ότου εξισωθεί με την περίοδο περιφοράς.

Το βίντεο των 30 δευτερολέπτων ξεκινά πάνω από το βόρειο πόλο της Σελήνης και καταλήγει στο νότιο ημισφαίριο.

Στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού το τοπίο χαρακτηρίζεται από πολύ μεγάλο αριθμό κρατήρων, ενώ δεν διαθέτει τις μεγάλες βασαλτικές πεδιάδες της ορατής πλευράς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.

.

.

.

Ακούστε τις τελευταίες Μουσικές Επιλογές μας πατώντας στην εικόνα, και βρείτε άρθρα Τέχνης

.

.

Find us on Facebook

Mας Ακολουθούν - Followers - Γίνετε και ΕΣΕΙΣ Μέλος μας!

Αρχειοθήκη ιστολογίου