.

.

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα
*Η ισχύς εν τη ενώσει*
- 5/03/2014

Πώς να κρατήσετε τις βιταμίνες φρούτων και λαχανικών


Χρήσιμες συμβουλές
Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν από τις πιο σημαντικές ομάδες τροφίμων. Δίνουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C, φυλικό οξύ, βιοφλαβονοειδή, φυτικές ίνες κ.α.

Πολλές φορές, ενώ η οδηγία για συστηματική κατανάλωσή τους μπορεί να τηρείται, δηλαδή να τρώμε φρούτα και λαχανικά, στην πραγματικότητα τα θρεπτικά συστατικά και οι βιταμίνες που παίρνουμε από αυτά δεν είναι όσες θα έπρεπε.

Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι η επεξεργασία, η συντήρηση, ο χρόνος μέχρι την κατανάλωση τους και πολλά άλλα, μειώνουν σημαντικά το περιεχόμενο τους σε βιταμίνες. Αν θέλετε λοιπόν να παίρνετε όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα φρούτα αλλά και τα λαχανικά, ακολουθείστε ορισμένες σημαντικές συμβουλές:

1. Καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά εποχής.
Η επεξεργασία αλλά και η χρήση συνθετικών στα φρούτα και τα λαχανικά εκτός εποχής μπορεί να μειώνει την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες.

2. Τρώτε τα με τη φλούδα
Στη φλούδα των φρούτων και των λαχανικών περιέχεται το μεγαλύτερο ποσοστό βιταμινών, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών. Αν λοιπόν το φρούτο ή το λαχανικό τρώγεται με τη φλούδα, τότε μην την αφαιρείτε. Αν όχι, κόβετε ένα λεπτό επιφανειακό κομμάτι με το μαχαίρι ή χρησιμοποιείτε έναν αποφλοιωτή.

3. Τρώτε τα αμέσως μετά το κόψιμο ή το στύψιμο τους
Το φως και ο αέρας καταστρέφουν σημαντικό ποσοστό των βιταμινών των φρούτων και των λαχανικών. Όταν λοιπόν τα κόβετε ή τα στύβετε, οπότε ο αέρας και το φως εισέρχονται στο εσωτερικό τους, καταναλώνετέ τα αμέσως.

4. Φυλάσσετε τα ολόκληρα και όχι κομμένα.
Όταν κόβετε ένα φρούτο ή ένα λαχανικό, προσπαθείτε να κόβετε όση ποσότητα θα καταναλώσετε αν είναι μεγάλο, ώστε αυτό που θα περισσέψει και θα μπει στο ψυγείο, να είναι ακέραιο και με τη φλούδα του.

5. Μαγειρεύετέ τα σε χαμηλές θερμοκρασίες και για λίγο χρόνο

Όταν μαγειρεύετε τα φρούτα και κυρίως τα λαχανικά, προσπαθείτε αυτό να μην γίνεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και για πολλή ώρα, γιατί καταστρέφονται οι βιταμίνες τους.

6. Όταν βράζετε τα λαχανικά μην χρησιμοποιείτε πολύ νερό.
Αν η κατσαρόλα που βράζετε τα λαχανικά έχει πολύ νερό, αρκετές βιταμίνες όπως η βιταμίνη C, βιταμίνες συμπλέγματος Β κ.α., λόγω του ότι διαλύονται στο νερό, παρασύρονται και απομακρύνονται από το νερό προς το νεροχύτη.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.

.

.

.

Ακούστε τις τελευταίες Μουσικές Επιλογές μας πατώντας στην εικόνα, και βρείτε άρθρα Τέχνης

.

.

Find us on Facebook

Mας Ακολουθούν - Followers - Γίνετε και ΕΣΕΙΣ Μέλος μας!

Αρχειοθήκη ιστολογίου