.

.

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα
*Η ισχύς εν τη ενώσει*
- 4/30/2014

SOS για το λιώσιμο των πάγων στα Ιμαλάια


Το μέλλον των τοπικών κοινοτήτων στα Ιμαλάια και σε άλλα ορεινά συγκροτήματα είναι «σκληρό και απρόβλεπτο» καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας συνεπάγεται λιώσιμο των πάγων και κατ’ επέκταση πλημμύρες και απώλεια των υδάτων.

Αυτό προκύπτει από νέα έκθεση του UNEP που αποκαλύπτει ότι οι παγετώνες στη Χιλή, την Αργεντινή και την Αλάσκα λιώνουν «γρηγορότερα και για μεγαλύτερη περίοδο συγκριτικά με τους παγετώνες σε άλλες περιοχές της Γης».Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, πολλοί άνθρωποι που ζουν σε κοινότητες στις πλαγιές των βουνών ήδη αντιμετωπίζουν τις πολύ σοβαρές προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή και χρειάζονται βοήθεια για να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.

Οι πλημμύρες που οφείλονται στο λιώσιμο των πάγων έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια. Τα ορμητικά νερά από τους λιωμένους πάγους σπάζουν τα μικρά φράγματα από πέτρες και βράχους με αποτέλεσμα οι κοιλάδες να πλημμυρίζουν.

«Οι τοπικές κοινότητες των Ιμαλαΐων πρέπει να προετοιμαστούν για ένα σκληρό και απρόβλεπτο μέλλον», τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος της Νορβηγίας, Erik Solheim.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη έκθεση του UNEP για την υπερθέρμανση του πλανήτη είχε δεχτεί έντονη κριτική καθώς πολλοί υποστήριζαν ότι «τραγικοποιεί την κατάσταση και υπερβάλλει σε ό,τι αφορά το λιώσιμο των παγετώνων».

Η νέα έκθεση επισημαίνει ότι οι πάγοι δεν λιώνουν παντού με την ίδια ταχύτητα. Όπως διευκρινίζεται στο κείμενο, σε ορισμένες περιοχές οι παγετώνες θα λιώσουν μέχρι το τέλος του αιώνα, ωστόσο σε άλλες θα διατηρηθούν, η μάζα τους όμως θα μειωθεί σημαντικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.

.

.

.

Ακούστε τις τελευταίες Μουσικές Επιλογές μας πατώντας στην εικόνα, και βρείτε άρθρα Τέχνης

.

.

Find us on Facebook

Mας Ακολουθούν - Followers - Γίνετε και ΕΣΕΙΣ Μέλος μας!

Αρχειοθήκη ιστολογίου