.

.

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα
*Η ισχύς εν τη ενώσει*
- 4/22/2014

Ατμόσφαιρα πλούσια σε οξυγόνο διέθετε ο Άρης


Νέα δεδομένα για τον «κόκκινο πλανήτη» αποκαλύπτει επιστημονική έρευνα
Ο Άρης «γνώρισε» το οξυγόνο πολύ νωρίτερα από τη Γη, υποστηρίζουν ερευνητές έπειτα από σχετική μελέτη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η ατμόσφαιρα του «κόκκινου πλανήτη» ήταν πλούσια σε οξυγόνο πριν από 4 δισ. χρόνια, τη στιγμή που στη Γη κάτι τέτοιο συνέβη πριν από περίπου 2,5 δισ. χρόνια.

Για την εκπόνηση της μελέτης, οι ερευνητές του τμήματος Γεωεπιστημών του πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανέλυσαν μετεωρίτες από τον Άρη που βρέθηκαν στη Γη και βράχους που εξέτασε επί τόπου το ρομποτικό όχημα «Spirit» της NASA.
Η ιδέα της παρουσίας οξυγόνου, ταιριάζει με τη γενικότερη εικόνα ενός πλανήτη ζεστού, υγρού και κατοικήσιμου στο απώτερο παρελθόν, όπως έχει διαμορφωθεί από τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα.

Η δραστική αύξηση του οξυγόνου στη γήινη ατμόσφαιρα, το λεγόμενο «Συμβάν της Μεγάλης Οξείδωσης», συνδυάστηκε με την ανάδυση πιο πολύπλοκων μορφών ζωής, των φωτοσυνθετικών βακτηρίων.

Από την άλλη, το αρειανό οξυγόνο εκτιμάται ότι παρήχθη από τη χημική διάσπαση του νερού (φωτόλυση), καθώς δηλαδή οι υδρατμοί στην ατμόσφαιρα του Άρη αλληλεπίδρασαν με την ακτινοβολία του Ήλιου, διασπάστηκαν σε υδρογόνο και οξυγόνο.

Όμως δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί η πιθανότητα ότι, όπως και στη Γη, κάποιες αρχαίες μικροβιακές μορφές ζωής στον Άρη παρήγαγαν -εν μέρει τουλάχιστον- αυτό το οξυγόνο.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αρειανά πετρώματα οξειδώθηκαν λόγω της παρουσίας οξυγόνου στον αέρα, όταν βρίσκονταν στην επιφάνεια του «κόκκινου πλανήτη» πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

Στη συνέχεια, μέσω των γεωλογικών διαδικασιών, εισχώρησαν στο υπέδαφός του Άρη και ανακυκλώθηκαν αργότερα, εμφανιζόμενα ξανά στην επιφάνεια μέσω των ηφαιστειακών εκρήξεων που κάποτε λάμβαναν χώρα στον γειτονικό πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.

.

.

.

Ακούστε τις τελευταίες Μουσικές Επιλογές μας πατώντας στην εικόνα, και βρείτε άρθρα Τέχνης

.

.

Find us on Facebook

Mας Ακολουθούν - Followers - Γίνετε και ΕΣΕΙΣ Μέλος μας!

Αρχειοθήκη ιστολογίου