.

.

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα
*Η ισχύς εν τη ενώσει*
- 4/24/2014

Ο θαυμαστός κόσμος των υποθαλάσσιων ήχων


Ομάδα ερευνητών από τη Νέα Ζηλανδία αποκάλυψε ότι ο υποβρύχιος κόσμος είναι «γεμάτος» από κάθε λογής ήχους, μέσω των οποίων τα ψάρια επικοινωνούν μεταξύ τους. Ανακάλυψαν ότι υπάρχουν μέχρι και «γλυκόλογα» μεταξύ ψαριών του αντίθετου φύλου.

Σύμφωνα με την Telegraph, τα ψάρια επικοινωνούν μεταξύ τους με μία μυστική γλώσσα, προειδοποιώντας το ένα το άλλο για επικείμενους κινδύνους, δίνοντας κατευθύνσεις και γενικά συνομιλώντας το ένα με το άλλο.

«Όλα τα ψάρια μπορούν και ακούν, ωστόσο δεν μπορούν όλα να παράγουν ήχους, που προκαλούνται από την κίνηση των πτερυγίων τους, καθώς κολυμπούν», δήλωσε ο Shahriman Ghazali, από το Auckland University. Ο ίδιος εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος για τα ευρήματα της ερευνητικής ομάδας, τονίζοντας πως είναι 99% σίγουροι, ότι οι ήχοι που «έπιασαν» στο βυθό, παράγονται από τα ψάρια.

Για τις ανάγκες της μελέτης ο ερευνητής τοποθέτησε σε δεξαμενές σε εργαστήριο, ψάρια κατά ομάδες, δίνοντάς τους λίγες εβδομάδες για να προσαρμοστούν. Κατόπιν, με υποβρύχια όργανα κατέγραψε τους ήχους που παρήγαγαν και τις κινήσεις τους.

Μεταξύ των λιγότερο ομιλητικών αποδείχθηκαν οι μπακαλιάροι, οι οποίοι δεν παράγουν κανέναν απολύτως ήχο, παρά μόνο κατά τη διάρκεια της ωοτοκίας, οπότε συγχρονίζονται ώστε να απελευθερώσουν τα αυγά τους την ίδια στιγμή.
Ο Ghazali έσπευσε πάντως να προετοιμάσει όσους έχουν χρυσόψαρα και αρέσκονται στο να τους μιλάνε να μην περιμένουν απάντηση, μιας και όπως προέκυψε από την έρευνα, «είναι πολλοί καλοί ακροατές, ωστόσο δεν μπαίνουν στη διαδικασία να παράγουν οποιονδήποτε ήχο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.

.

.

.

Ακούστε τις τελευταίες Μουσικές Επιλογές μας πατώντας στην εικόνα, και βρείτε άρθρα Τέχνης

.

.

Find us on Facebook

Mας Ακολουθούν - Followers - Γίνετε και ΕΣΕΙΣ Μέλος μας!

Αρχειοθήκη ιστολογίου