.

.

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα

Δείτε τα μέλη μας πατώντας την εικόνα
*Η ισχύς εν τη ενώσει*
- 3/28/2014

Μία νεκρή ζώνη... παράδεισος

Μία άλλη διάσταση του κυπριακού ζητήματος αναδεικνύει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα Independent. Αφορά την οικολογία και τη ζωή που έχει «ανθίσει» σε μία κατά τ’ άλλα «νεκρή περιοχή», την Πράσινη Γραμμή, τη ζώνη που δημιουργήθηκε το 1963, επεκτάθηκε το 1974 και χωρίζει τις ελεύθερες από τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου.

Σε μία τρανή απόδειξη ότι η ζωή μπορεί να «ξεπηδήσει» από παντού, αυτός ο «νεκρός τόπος» έχει μετατραπεί σε παράδεισο για την πανίδα και τη χλωρίδα της νήσου. Καθώς απομακρύνθηκαν οι άνθρωποι και από αυτή τη ζώνη (που στο πιο στενό της τμήμα είναι 3,5 μέτρα και στο πιο φαρδύ αγγίζει τα 7,5 χιλιόμετρα) εγκαταλείποντας σπίτια και περιουσίες, έδωσαν με τη σειρά τους τη... θέση τους σε ζώα και σπάνια φυτά.

Ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει τον επίγειο παράδεισο και βρήκαν είδη, πολύ σπάνια για την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Για παράδειγμα, μόνο εκεί ανθούν δύο πολύ σπάνια λουλούδια, η κυπριακή τουλίπα και η κυπριακή ορχιδέα. Επίσης, ενώ μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες βρισκόταν υπό απειλή ένα σπάνιο είδος άγριου προβάτου που απαντάται μόνο στην Κύπρο, τα τελευταία χρόνια, στην Πράσινη Γραμμή ο πληθυσμός του έχει φτάσει τις 3.000.

Με αυτά τα δεδομένα, δεν είναι να απορεί κανείς που οι επιστήμονες που ασχολούνται με την περιοχή ανήκουν σε αυτούς που... φοβούνται την ειρήνη. Όχι για πολιτικούς λόγους, αλλά ανησυχούν για το μέλλον αυτών των σπάνιων ειδών, όταν θα έρθει η ώρα που θα ξαναδοθούν σε ανθρώπους οι περιουσίες που βίαια εγκαταλείφθηκαν, ωστόσο γέννησαν ξανά ζωή…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.

.

.

.

Ακούστε τις τελευταίες Μουσικές Επιλογές μας πατώντας στην εικόνα, και βρείτε άρθρα Τέχνης

.

.

Find us on Facebook

Mας Ακολουθούν - Followers - Γίνετε και ΕΣΕΙΣ Μέλος μας!

Αρχειοθήκη ιστολογίου