H δημιουργία μιας βάσης δεδομένων για την Ελληνική χλωρίδα αποτέλεσε για πολλά χρόνια όραμα και στόχο μιας ομάδας ανθρώπων με κοινό παρονομαστή την αγάπη και το πάθος για την Ελληνική Φύση. Μαγιά για την ανάπτυξή της αποτέλεσαν οι προσωπικές φωτογραφικές συλλογές του Γιάννη Κοφινά, του Βαγγέλη Παπιομύτογλου και του Ζήση Αντωνόπουλου, του τελευταίου ιδιαίτερα στα ορχεοειδή, ενώ οι Εκδόσεις Mediterraneo ανέλαβαν σχεδόν αποκλειστικά το κόστος υλοποίησης και συντήρησης του έργου.
Τα δεδομένα που παρουσιάζονται εδώ συντίθενται κυρίως από φωτογραφικό υλικό τόσο ειδών όσο και βιοτόπων, υλικό που συλλέχτηκε ύστερα από ατέλειωτες εξερευνήσεις, κυρίως τα τελευταία δέκα χρόνια. Είναι προφανές, ότι αυτή η σελίδα απευθύνεται σε όλους εκείνους, κυρίως μη βοτανικούς, που αισθάνονται θαυμασμό και δέος από την πληθώρα και τον πλούτο της ελληνική χλωρίδας και επιθυμούν να τη γνωρίσουν λίγο περισσότερο σε βάθος.
Για κάθε είδος πέρα από τα ονοματολογικά του δεδομένα παρατίθενται και βασικές πληροφορίες διασποράς, λίγο «λογοκριμένες» για ευνόητους λόγους, για σπάνια και περιορισμένης εξάπλωσης είδη. Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για Τα Ελγίνεια της ελληνικής χλωρίδας που δημοσιεύτηκε πριν μερικά χρόνια στην Καθημερινή εξηγεί ανάγλυφα τους κινδύνους γι αυτά τα είδη.
Η διαχείριση περισσότερων πληροφοριών και κυρίως η δημιουργία αναλυτικών χαρτών διασποράς αποτελεί αρμοδιότητα επιστημονικών ιδρυμάτων και φορέων με την εξαίρεση φυσικά των ορχεοειδών που η μελέτη της διασποράς τους είναι σχεδόν αποκλειστικά στις πλάτες του Σπύρου Τσιφτσή.
Φυσικά είναι πρακτικά αδύνατον μια χούφτα ανθρώπων να συλλέξει υλικό για το σύνολο των ειδών της ελληνικής χλωρίδας γι’ αυτό και κάθε συνεισφορά στον εμπλουτισμό της βάσης, έστω και με ένα είδος, είναι πολύτιμη.
Επισκεφθείτε οπωσδήποτε το Site :
greekflora.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου